Blog

Tanácsok lapraszerelt bútorok vásárlásához és összeszereléséhez

Meg van a kiszemelt áldozat, lehet indulni az áruházba és kosárba tenni a terméket. Érdemes néhány dolgot ellenőrizni mielőtt a kasszához sietnénk.

A nagyobb bútorok általában nem egy elemből állnak, tehát előfordulhat, hogy több doboz is tartozik a szetthez, ezt ellenőrizzük, ne kelljen visszamenni órák múlva, mert ott maradt valami. (Triviális dolog, de nem ritka, hogy ez megesik.)

Tehát a boltban ellenőrizzünk mindent, amit tudunk. A részeket és a csomagolás sértetlenségét is, mert ha a csomagolás sérült, könnyen lehet, hogy az alatta lévő rész is az, kerüljük el a felesleges köröket.

Otthon fogjuk tudni csak ellenőrizni, hogy minden csavar és kiegészítő meg van-e, ezt érdemes a legelején megtenni, mielőtt elgurulnak és eltűnnek az apró csavarok és anyák. (Nem viccelek!)

A szerelési útmutató általában számozza a lépéseket, nem tanácsoljuk, hogy ettől eltérjen. Azért írom ezt, mert a kísértés néha nagy, mert “mintha nem lenne logikus ezzel folytatni”. Bízzunk benne, hogy így lesz jó. (Ha nem így lenne, valószínűleg visszahívták volna a bútort.)

Vigyázzunk az alkatrészek sarkaira, a tipli pontos helyére, ha kalapálni kell (vigyázat, általában nem szükséges a csomagon kívüli eszközöket bevetni), akkor gumikalapáccsal próbáljuk kikupálni a dolgokat és a faragasztóval is hasonló módon, óvatosan bánjunk.

A fő probléma, tréfákat félretéve, a stabil és erős bútorok felállítása.

A csavarokat erősen, a hátlapot minél több szeggel és facsavarral rögzítsük, ez növeli a stabilitást. Az ajtók zsanérjait és pántjait a felszerelés után szinte mindig állítani kell, mert ez után fognak igazán szépen állni oldalról és szemből is (ráadásul így könnyebb lesz használni is). A fiókelőlapok szintén ilyenek, ne álljanak ki, szépen simuljanak be, hiszen az áruházban is tökéletesen nézett ki, otthon is így kell.

Az egyedülálló, labilisabb elemeket érdemes a falhoz is rögzíteni, de ehhez már inkább engem keressen, mert egyrészt életveszélyes lehet, főleg ha gyerek is van otthon, másrészt egy ilyen fúrás esztétikailag is nagyon csúnya eredményt tud produkálni.

Ha nem akar küzdeni, megóvná magát a felesleges stressztől és azt szeretné, hogy bútorai tényleg olyan pöpecül álljanak, mint a kiállítóterembe, akkor keressen fel, merem ígérni, hogy maximálisan elégedett lesz.

Megtörtént sztori 🙂

Az egyik ismerősöm édesapja kinézett egy hófehér bútort, megvette, haza vitte, szétszedte a dobozt. Mérgében majdnem megállt a szíve és agyvérzést kapott, hogy egy babakék bútort cipelt haza, holott a doboz szerint fehérnek kellene lennie. Lendületből visszament az áruházba, majdnem ráborította az ügyfélszolgálatra a pultot idegből, majd letette a félig kicsomagolt bútort és közölte panaszát, mire az ügyfélszolgálatos fogta és lehúzta a babakék védőfóliát.